Måttlig lågkolhydratkost

Älskar du skaldjur, fisk, ägg och grönsaker? Då är måttlig lågkolhydratkost något för dig som diabetiker. Du får i dig alla viktiga näringsämnen och behåller ett stabilt blodsocker.


Måttlig lågkolhydratkost

Måttlig lågkolhydratkost – vad ingår?

I den måttliga lågkolhydratskosten äter du inte alls lika mycket kolhydrater som i den traditionella kosten, inte ens kolhydrater med lågt GI.

  • Kött
  • Fisk
  • Skaldjur (dock inte scampi, gambas, tigerräka eller tropisk räka, det är alla samma typ av räka och är en stor miljöbov)
  • Ägg
  • Grönsaker
  • Baljväxter
  • Vegetabiliska proteiner
  • Olivolja
  • Smör

I förhållande till den traditionella diabeteskosten innehåller den måttliga lågkolhydratkosten mindre:

  • Socker
  • Bröd
  • Potatis
  • Rotfrukter
  • Ris

Proportioner

  • 20 % protein
  • 40 % fett
  • 30-40 % kolhydrater

Positiva effekter

Med ett måttligt intag av kolhydrater i form av grönsaker och baljväxter får du i dig alla de nödvändiga näringsämnena samtidigt som du lättare undviker att blodsockret stiger efter måltiden.

Du kan dessutom äta dig mätt på mycket grönsaker som innehåller mindre energi än potatis och pasta, och därmed lättare gå ner i vikt.

Att tänka på

Eftersom du äter relativt lite kolhydrater i måttlig lågkolhydratkost är det lätt att du börjar kompensera ditt matintag med mer fett än vad som är nyttigt.

Ofta innehåller fettrika livsmedel mycket energi i förhållande till vikt och volym vilket gör det svårt att gå ner i vikt. Ska du ersätta det låga kolhydratintaget gör det i så fall med fleromättade och enkelomättade fetter. De hittar du i till exempel olivolja, nötter, avokado, kyckling och fet fisk.

”Måttligt” – inte LCHF

”Måttlig” låghydratskost är inte samma som LCHF (Low Carb High Fat). Skillnaden är att vid LCHF skär man ner på kolhydrater ner till nära 10% av kaloriintaget. Det saknas idag tillräckligt med långtidsstudier på effekten av strikt lågkolhydratskost som LCHF för diabetiker och därför är det inte direkt rekommenderade.