Traditionell diabeteskost

Traditionell diabeteskost går att likna med de rekommendationer för hur den normalt friska svensken ska äta. Det handlar om en balanserad kost med inslag av fullkornsprodukter, fisk och grönsaker.


Traditionell diabeteskost

Traditionell diabeteskost – vad ingår?

När du äter enligt traditionell diabeteskost ska du tänka på att äta:

  • 500 gram frukt och grönsaker om dagen
  • Fisk 2-3 gånger i veckan
  • Mycket baljväxter (bönor, linser)
  • Flytande margarin eller olja (inte riktigt smör) till matlagning
  • Fullkornsprodukter av bröd, gryn, pasta och ris

Att undvika

Minska på intaget av till exempel vitt bröd och vitt ris med snabbare kolhydrater. För mycket mättat fett ska också undvikas, det hittar du i allt från mejeriprodukter, kött och chark, till kakor och snacks.

Proportioner

  • 15-20 % protein
  • 25-35 % fett
  • 50-60 % kolhydrater

Med eller utan GI-metoden

Denna typ av kost är ganska rik på kolhydrater. Den kan därför kombineras med råd om lågt glykemiskt index (GI). Då väljer du mer långsamma kolhydrater istället för snabba. Långsamma kolhydrater motverkar att blodsockret höjs för fort.

När du väljer mellan bröd och pasta eller ris till exempel, håll utkik efter hela korn, fullkorn. Matgryn och bulgur går också bra. Grönsaker som broccoli och blomkål är också rekommenderat. Här kan du läsa mer om GI-metoden och hur du väljer rätt livsmedel.

Att tänka på

Väljer du att äta en traditionell diabeteskost är det viktigt att du tänker på att det minskar ditt fettintag. Detta kan göra att ditt sötsug ökar.

För att dieten ska fungera och göra att du mår bra är det därför mycket viktigt att du inte kompenserar fettet med söta livsmedel som gör att blodsockret höjs snabbt.