✕ Stäng

Traditionell diabeteskost

Traditionell diabeteskost går att likna med de rekommendationer för hur den normalt friska svensken ska äta. Det handlar om en balanserad kost med inslag av fullkornsprodukter, fisk och grönsaker.

Traditionell diabeteskost

Traditionell diabeteskost – vad ingår?

Livsmedel som ingår i den traditionella diabeteskosten är:

  • 500 gram frukt och grönsaker
  • Fisk 2-3 gånger i veckan
  • Flytande margarin eller olja (inte riktigt smör) till matlagning
  • Fullkornsprodukter av bröd, gryn, pasta och ris
  • Måttlig alkoholkonsumtion

Denna typ av kost är ganska rik på kolhydrater, det är därför viktigt att välja kolhydrater som har ett lågt glykemiskt index (GI).

Att tänka på

Väljer du att äta en traditionell diabeteskost är det viktigt att du tänker på att det minskar ditt fettintag. Detta kan göra att ditt sötsug ökar.

För att dieten ska fungera och göra att du mår bra är det därför mycket viktigt att du inte kompenserar fettet med söta livsmedel som gör att blodsockret höjs snabbt.

Senaste Nytt

 
×