Medelhavskost
Vi har länge sett upp till medelhavskosten. Varför? – jo för att studier visar att äter du en balanserad medelhavskost minskar du riskerna för hjärt-kärlsjukdomar. Kreta-bor är de som har minst fall av hjärt och kärlsjukdomar i världen.
Medelhavskost – vad ingår?
Medelhavskost handlar om att äta lite av varje av det goda, inga halvfabrikat och helst närproducerat och ekologisk. Vegetabiliska fetter och ljust kött är också viktiga inslag i medelhavskosten. Här är en lista på livsmedel som ingår:
- Ägg
- Fisk, lax (inte vildfångad i östersjön) och makrill, läs mer här.
- Skaldjur
- Kött, lamm och vilt
- Fågel, kyckling och kalkon
- Såser
- Dressingar
- Majonnäs
- Olivolja
- Rapsolja
- Kål, blomkål, vitkål, brysselkål och grönkål
- Sparris
- Broccoli
- Squash
- Aubergine
- Oliver
- Spenat
- Svamp
- Grönsallad med lök, paprika, tomat och gurka
- Färska kryddor
- Citron
- Nötter
Positiva effekter
Medelhavskost har inte bara positiva effekter på diabetiker utan alla människor som vill leva ett hälsosamt liv.
Livsmedlen som innehåller förhållandevis lite energi gör att du blir mätt samtidigt som du håller en sund vikt och ett stabilt blodsocker. Medelhavskost har även en positiv effekt på långtidsblodsockret vilket är väldigt viktigt för diabetiker.
Proportioner
- 15-20 % protein
- 35-40 % fett
- 45-50 % kolhydrater
Att tänka på
Vid medelhavet dricker man gärna alkohol varje dag vilket enligt vissa studier har hälsofrämjande effekter då det kan minska riskerna för att få hjärt-kärlsjukdomar. Dock handlar det om ett litet glas vin om dagen, inga stora mängder och heller inte jättemycket på helgerna för att sedan dricka lite varje dag i veckorna.
Det är därför viktigt att inte anamma medelhavskosten på ett sätt som ger dig anledning att dricka alkohol. Det kan leda till missbruk och alkoholproblem vilket försämrar din hälsa rejält istället.