Kostråd för dig med diabetes
Som diabetiker är det viktigt att du väljer mat som ger dig ett stabilt blodsocker. Exempelvis mat med långsamma kolhydrater. Detta för att må bra, hålla blodsockret stabilt, undvika viktuppgång och för att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.
Kost som har positiv effekt vid diabetes
Enligt Socialstyrelsen är fyra typer av kosthållning rekommenderat vid typ 2 diabetes. Dessa är måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost, traditionell diabeteskost och traditionell diabeteskost med lågt GI. Dessa typer av kost har visat sig kunna påverka diabetes positivt i vetenskapliga studier genom att påverka vikt, långtidsblodsocker (HbA1c), blodtryck och blodfetter.
Det saknas idag tillräckligt med långtidsstudier på effekten av strikt lågkolhydratskost som LCHF för diabetiker och därför är de inte direkt rekommenderade.
Gemensamt för alla kostrekommendationer för diabetiker är några tumregler som du kan läsa mer om nedan. De gäller framförallt för patienter med typ 2 diabetes men kan vara bra även för patienter med typ 1 diabetes.
Var försiktig med sockret
Framförallt sötade drycker, godis, bakverk och snacks har mycket tillsatt socker. Det lättaste sättet att undvika tillsatt socker utan att behöva granska varje innehållsförteckning är att laga mer mat själv från grunden och undvika hel- och halvfabrikat.
Dessa livsmedel är guld värt
Det finns en del livsmedel som är bra för en diabetiker med typ-2 diabetes. Livsmedlen ska minska riskerna för att dö i förtid i hjärt- och kärlsjukdomar.
Bland dessa livsmedel har vi:
- Grönsaker
- Baljväxter såsom jordnötter, soja, ärtor, bönor, kikärter och linser
- Rotfrukter
- Frukt
- Fullkornsprodukter
- Fisk
- Nötter
- Kaffe (mer än två koppar om dagen) har en bevisad effekt att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar hos diabetiker.
- Sötningsmedel, idag finns det inte längre några bevis för att aspartam påverkar hälsan negativt på grund av giftpåverkan. Det krävs alltför stora mängder för att det ska bli skadligt. Sötningsmedel är bättre än socker för dig med diabetes. Dock har nyare studier visat att artificiella sötningsmedel också underhåller sötsuget vilket kan leda till ett ökat kaloriintag.
Hur är det med saltintaget?
Om du har diabetes så är rekommendationen för salt densamma som för dig utan diabetes, det vill säga 6-7 gram/dag.
Träning är viktigt
Har du diabetes räcker det inte att äta diabeteskost för att du ska må bra och sänka blodsockret. Det är även mycket viktigt med regelbunden motion.
Se därför till att röra på dig minst 30 minuter varje dag och träna en timme cirka två till tre gånger i veckan. Det spelar mindre stor roll vad det är du tränar, så länge hjärtat och musklerna får arbeta kan du välja allt mellan poweryoga till spinning och styrketräning.
När du tränar aktivt kan du som tar insulin behöva justera nivåerna.
Gravida kan utveckla graviditetsdiabetes
När du är gravid är det extra viktigt med att äta och motionera regelbundet för att du ska må bra. En del kvinnor kan utveckla graviditetsdiabetes.
Är du gravid kan det därför vara mycket bra att äta diabeteskost. Tänk bara på att du inte äter för lite. Både du och barnet behöver extra mycket energi, vitaminer och mineraler.
Är du orolig över att du kan ha fått graviditetsdiabetes bör du kontakta din barnmorska eller din mödravårdscentral.